På gränsen till ärlighet

På gränsen till ärlighet är en turné med Houman Sebghati under hösten 2024 och våren 2025

På gränsen till ärlighet är en turné med Houman Sebghati under hösten 2024 och våren 2025. Med verksamhetsstöd från Statens Kulturråd innefattar turnén skolföreställningar, offentliga spelningar, föreläsningar, boksamtal och ledarskapsutbildningar.

Föreställningarna med bandet Dom Fantastiska Få är unika i sitt slag, med musik som når målgruppen högstadie och gymnasium. Med hiphop som språk talar Houman ett språk som enkelt förför 150-500 ungdomar i 85 minuter eller mer. En flitigt bokad och populär akt som sedan 2010 har hunnit med mer än 150 föreställningar inför denna målgrupp.

Skolföreställningen handlar om att kämpa mot alla odds, att använda sig själv som verktyg för att uppnå sina mål och att nå sina drömmar. Föreställningen går igenom resa av mystik och kärlek, funderingar om existens, hiphop då och nu, psykisk ohälsa, föräldrar som inte förstår, och att slås ner av livet för att sedan resa sig och övervinna de svåraste hindren. Förutom rap används även monologer och berättelser för att föra fram budskapet.

På gränsen till ärlighet – Prinsen och den vise mannen är även en bok, en självbiografisk roman som ges ut under hösten 2024 av Stevali förlag. Boken handlar om karaktären Prinsen och hans kamp för att växa upp och bli en man som tar ansvar. Boken sträcker sig över åtta årtionden och fyra kontinenter. Den tar avstamp i historien för att beskriva ämnen som mansarbete, Stockholm under 70, 80 och 90-talet, svensk invandringshistoria, svensk hiphops främsta figurer, identitetspolitik, kärlekens mysticism, psykisk hälsa och att hitta sin egen spirituella väg. Boken rekommenderas för dem som är över 18 år.

Slutligen är På gränsen till ärlighet ett möte mellan Houman och vuxna människor som också vill lära sig något nytt. En föreläsning eller en heldags ledarskapworkshop där Houman inte bara genom sina egna erfarenheter utmanar, utan också med evidensbaserad forskning och akademisk kunskap. 

På gränsen till ärligehet

Beställ och skräddarsy ditt paket

Er kommun eller organisation kan beställa På gränsen till ärlighet som olika paket och själva bestämma hur ni vill att vi ska skräddarsy paketet åt er. Välj bland:

  • Skolföreställning
  • Offentlig spelning/föreställning
  • Föreläsning
  • Boksamtal
  • Ledarskapsworkshop (heldag med övningar)
På gränsen till ärlighet
En turné enligt era specifika önskemål och behov.

En interaktion mellan Houman och vuxna som strävar efter ny kunskap. Deltagarna utmanas i föreläsningar och heldags ledarskapsworkshops genom Houmans personliga erfarenheter, integrerat med vetenskapligt grundad forskning och akademisk kunskap

Beställs smartast i paket om minst fyra stycken. Bandet genomför föreställningarna, två per dag, på en och samma scen. Levereras med tillhörande pedagogiskt material i svenska, samhällskunskap, historia och musik för högstadie- och gymnasieskolan.
Kan beställas i samband med skolföreställningar och fortsätta på samma scen. Framförs för unga vuxna och vuxna. Kan också beställas som en enda spelning på lokalt Folkets hus/Konserthus.

Heter Att vara vuxen ibland och löper parallellt med boken. Framförs för tex anställda inom privat sekor, lärare, tjänstemän eller anställda inom socialtjänst eller vård. Med en sagolik historia tar Houman oss via borgarkvarter i Teheran, höghus i Stockholms förorter, visdom från svenska myndighetschefer, psykisk ohälsa hos invandrade ensamma mammor, relegering från det kungliga internatet, väggar på Kronobergshäktet, vilt turnerande med hiphoplegender, blodigt kärleksdrama på Nya Zealand till insikter på toppen av Kebnekaise.

Utforska författarens unika perspektiv i en exklusiv möjlighet att delta i ett personligt boksamtal för På gränsen till ärlighet. Få insikter direkt från skaparen själv när författaren guidar genom berättelsens hemligheter, delar bakgrundshistorier och svarar på dina brännande frågor. Denna intima stund ger möjligheten att fördjupa sig i berättelsen, diskutera Houmans utveckling och utforska intrigens spännande vändningar, vilket skapar en minnesvärd och engagerande upplevelse. Ta del av den forskning som finns med i boken och den historiska kontext som boken vilar på. Görs med fördel tillsammans och i interaktion med en lokal profil eller offentlig person.

Får deltagarna att ta del av hållbara och beprövade metoder och kommunikationsmetoder utifrån ett interpersonellt och interkulturellt sammanhang.

Ledarskspsworkshopen jobbar kring mångsidighet med hjälp av interkulturell kommunikation baserad på forskning. Houmans sätt att jobba skiljer sig rejält från andra aktörer på marknaden, främst då Houman inte jobbar normkritiskt eller reaktionärt. Med evidensbaserade modeller jobbar han för att sammanföra människor, inte tvärtom. Målet är att prata om kulturer och inte om ras.

Workshopen har sina rötter i psykologi och social antropologi med tester och utvärderingar som har använts av bland andra Harvard Business Review och startade i USA på sextiotalet, samt i Holland och på IBM i början av 80-talet. Några av de termer som era deltagare får stöta på är:

  • Kognitiva konflikter
  • Schemata
  • Preferenser
  • Kontextuella kulturer
  • Kulturdimensioner

 Under heldagen får deltagarna göra tester som ifrågasätter och möter omedvetna förutfattade meningar, allt för att skapa förståelse och bättre ledarskap inom grupper och organisationer. Houman använder sig av sin erfarenhet, sin lärarexamen i historia, samhälle och kommunikation och sin utbildning i Utvecklande Ledarskap (UL) för att hitta rätt väg till autenticitet, kreativitet, inspiration, mångsidighet och någon form av mindfulness.

Undrar du något?

Vill du veta mer hur du kan utvecklas som människa eller hur jag kan hjälpa dig eller din organisation att få fart på verksamheten – hör av dig!

Jag svarar inom 48 timmar.

Samarbetspartners