Den vackra flykten | Turné och ny handbok

Rapparen som ska undervisa lärare om strukturell rasism

I hiphop-Sverige är Houman Sebghati ett etablerat namn sedan 20 år tillbaka, men få känner till hans stora passion – nämligen att undervisa. Den 24:e oktober markerar startskottet för skolturnén “Flykten”, där han med hjälp av sin handbok med samma namn kommer att uppträda och undervisa om strukturell rasism för lärare i sex konserthus runt om i landet.

Strukturell rasism är ett samlingsbegrepp för de processer och ofta osynliga handlingsmönster som är till fördel för grupper och individer som tillhör majoriteten i samhället, samtidigt som dessa strukturer utgör hinder för minoritet- och immigrantgruppers deltagande i samhällslivet.

Mot bakgrund av den bristande kunskapen om rasism i skolan har Houman Sebghati med stöd av Länsstyrelsen skrivit handboken ’Flykten’ som används som undervisningsunderlag under skolturnén som går av stapeln den 24:e oktober. Handboken är den första i sitt slag. Aldrig förut har det skapats ett sådant direkt material om interkulturell didaktik som lärare kan använda sig av.

– Att vara en del av dessa strukturer gör inte människor till rasister, men att känna till dem och inte försöka ändra sitt egna beteende gör det svårare för minoritetsgrupper att leva sina vardagliga liv. Om jag skulle säga att strukturell rasism är ett problem inom svenska skolor så är det många som skulle bli chockade. Men hur många kan förklara att det kommer sig att barn som talar och skriver flytande svenska ändå sätts i svenska-två-klasser? Sådana saker kan sätta spår i en människas liv och därför är det viktigt att lärare och skolledare får lära sig om strukturell rasism, säger Houman.

Turnén består av heldagar som innehåller musik och drama i en förmiddagsföreställning för ungdomar och vuxna. Under eftermiddagarna är det dock skolpersonalen och skolledarna som får sig en undervisning i hur rasismen fungerar inom den svenska skolan. Turnén pågår i två månader och under tiden är det totalt sex konserthus runt om i landet som Houman kommer att besöka. Parallellt med detta så jobbar han på sitt kommande album, “Homan” som kommer att släppas senare i November.

– Jag älskar att undervisa och skolade om mig för att ta en lärarexamen i historia för några år sedan. Men musiken har jag levt med i över 20 år och det är inget jag tror att jag kan leva utan. Mitt kommande album är som ett soundtrack av mitt liv, och jag är glad att folk följer med när jag utvecklas, avslutar han.

Datum:
24 Oktober Eskilstuna Lokomotivet
12 November Stockholms Musikaliska Konserthus
14 November Västerås Konserthus
25 November Malmö Palladium
06 December Göteborgs Konserthus
10 December Uppsala Konsert & Kongress

Houman Sebghati är rapparen och liveartisten som inte lämnar någon oberörd. I snart 20 år om musikartist har han lämnat ett avtryck på den svenska musikscenen som är säreget. Sveriges Radios musikjournalister Mats Nileskär och Ametist Azordegan har kallat musiken för ”kultförklarad” och att ”mer genuint än så här blir det inte”. Vid sidan av musiken har Houman även jobbat som skådespelare och programledare på Sveriges Radio. Sedan 2014 är han även utbildad historielärare.

Förhandstitta på handboken exklusivt: www.houman.nu/denvackraflykten
Se den ännu osläppta videon här: https://vimeo.com/364637389/f6ae600274
Ladda ner singeln ’Den vackra flykten’ som wav: https://www.dropbox.com/s/86v5w1y5gffs4gd/den_vackra_flykten_mastered_24bit_44.1.wav?dl=0
För nya pressbilder: https://www.dropbox.com/sh/um3xa9klu0bztes/AACa2NsY2MR6a8N4d9y9a8Oba?dl=0

Kontakt: Lamin Ceesay, Brons
lamin@brons.studio