Stors nya och den nya samtidens fascination för offentliga personer

Foto: Camilla Cherry

Mina tankar har sitt eget liv vilket ni i detta nya kapitel av mig kommer märka. Elektriska vibbar och signaler som aldrig har långt bort till optimism och medvetenhet. Ty jag är ljuset. Houman Sebghati. Den som låter mina tankar skina.

Idag kom Stors nya singel och video. Det fick mig att kontemplera kring ett och annat. Hur ens egna attityder kan vara en reflektion av samtiden och hur folk mår idag. Stor har alltid varit en typ för mig. Ibland dryg, ibland ödmjukt konstig. Lämnar märkliga avtryck efter att man har träffat honom. Men det spelar ingen roll när hans musik är av genialisk art. Hans musik är i 9 fall av 10 överfet. Igenkänningsfaktorn är hög. En sann artist ut i fingerspetsarna.

Så. Jag satte på Stors överfeta nya video denna morgon och dessa tankar for igenom mitt sinne. Och det tog mig vidare till samtiden vi lever i. Hur ungdomar (och vuxna) idag är helt upptagna med offentliga personer. Den genomsnittliga Amerikanen, och säkerligen svensken, är mer benägen att veta vem Kim Kardashian är, än Malcolm X eller Martin Luther King var. Något jag lärde mig som ung tonåring var den simpla sanningen att våra hjältar inte ska eller behöver idoliseras.

Bara för att någon kan spela fotboll, sjunga eller rappa betyder det inte att deras direkta existens är en välsignelse för hela världen. Eller att de är bra människor för dig som lyssnar eller tittar. Åsikter och handlingar är inte samma sak.

År 2014 var det mer sökande till Tv-programmet Paradise Hotel än till Lärarhögskolan. Vi lever i en tid då det är mer cool att vara känd för att vara känd, än att vara intelligent och påläst. Kändisar och hybris och blivit viktigare än medvetenhet och upplyftande av folket. Och denna broder Stor och hans Ayla-clik är en av de som jobbar för att förändra det.